International Beatles Week
Liverpool
22. – 27. august 2002
 
  For 22 gang kunne Cavern City Tours ( www.cavern-liverpool.co.uk ) ønske velkommen til International Beatle week. Denne festivalen som har vokst til å bli den største, mest omfattende festival og i tillegg foregår den på ”hellig” grunn.
Liverpool er en fantastisk by med fantastiske mennesker. Dette var min femte festival og min åttende tur til Liverpool. Og det blir garantert ikke den siste.

Byen har mye å by på. Et vennlig konsentrert sentrum med moderne butikker. Moderne og tradisjonelle puber med hyggelige folk og Englands billigste øl. Ekte og usnobbete mennesker som er interessert i at du skal trives i byen som er deres stolthet.
I tillegg huser byen historien til 4 musikalske gutter som erobret verden.
I underkant av 2000 festivalpakker var registrert som deltakere. I tillegg kommer mange på egen hånd. Hele verden er representert og stadig flere skandinaver dukker opp.

Festivalen er først og fremst levende Beatles-musikk. 46 band fra 16 land. Norge var representert med Det Betales – faktisk for 8 gang. Man kan reise til denne festivalen, skaffe en billig overnatting og ha tilgang til kontinuerlig musikk opptil 12 timer i døgnet uten å løse en billett! Cavern Pub og Cavern Club har for det meste gratis adgang under festivalen og her finner man musikk fra lunsjtider til over midnatt. Men når man først reiser, kan man godt ofre noen hundrelapper og få med seg høydepunktene.
De siste årene er Beatles-festivalen koblet opp mot
Matthew Steet Music Festival.
Denne var opprinnelig en en-dags fest på mandagen. Denne dagen er fridag i England og familier går mann av huse inn til sentrum for å oppleve levende musikk fra 5 utescener og utallige puber. Byen syder av liv og man regner at i år var det 350.000 deltakere. Over 200 band var i aksjon denne dagen og alle tidsepoker innen rocken var representert. De siste årene har man tyvstartet Matthew Street Festival med 7 timers gratis utekonsert lørdag og søndag.

Selve Beatlesuken startet torsdag kl 14. i Cavern Pub og Cavern Clubs 2 scener.
For de som ikke er lokalkjent er Cavern Pub en musikk-pub åpnet rundt 1990 og drevet av Cavern City Tours. Dette er en ”normal” pub med mengder av utstilte Beatles-effekter.
Tvers over gaten befinner Cavern Club seg. Her stiger men ned 2-3 etasjer under gatenivå og kommer inn i det som er laget som den opprinnelige Cavern. Den opprinnelige Cavern ble åpnet i Januar 1957 og holdt det gående til mars 1973. Da ble den jevnet med jorden – eller rettere under jorden. Den ble gjenoppbygget og gjenåpnet i april 1984. Første dag under festivalen opptrådte hele 11 grupper på disse 2 stedene.
 

Hal Bruce

 


Jeg snakket med Canadieren Hal Bruce som var på festivalen for tredje gang. Han har vært Canadian Music Awards vinner hele 9 ganger og har spilt offentlig siden han var fjorten år. Han så Beatles på Ed Sullivan Show og har vært Beatles-fan siden. Han har hatt sitt eget band i 18 år og spilt inn 4 albums med dette bandet. I år har han gått i studio alene og gitt ut egen CD med Beatles sanger.
- Jeg elsker å komme til denne festivalen. Folka og arrangementet er fantastisk. Når vi tenker på Liverpools musikalske historie er jeg heldig som får oppleve dette!

Første kvelden var det konsert på LIPA – 4 grupper i Paul McCartney Auditorium. Blant disse The Zeatles fra New Zealand

Fredagen startet med konsert på klubben Barcelona kl 14. Høydepunktet her var The Mersey Beatles. En ung gruppe som er trofast mot sin by og dens musikktradisjoner. Beatles – musikk med energi og trøkk!
På the Cavern opptrådte bl.a. annet Musica Expresiva fra Venezuela. Mens de fleste band prøver å gjøre blåkopi av Beatles sin musikk, velger denne gruppa å gjøre sine Beatles Unplugged versjoner med særpreg og uvanlige instrumenter. En fascinerende opplevelse som trollbandt publikum.
Om kvelden var det konsert på Royal Court – et gammelt teater som er ombygd til konsertlokale med tette ståplasser og gode akustiske forhold. Høydepunktet denne kvelden var ”1964 – A tribute” . Denne amerikanske gruppen var på festivalen for fjerde gang. De har holdt på i mange år og turnert verden rundt. Nå i januar skal de ha konsert i Carnegie Hall og gjøre et show nøyaktig slik Beatles gjorde. Denne gruppen spiller musikk og utfører et visuelt show i nøyaktig kopi av Beatles gjorde det i 1964. Alistor Taylor, tidligere General Manager i Apple, sa om bandet sist de besøkte Liverpool: ”Likheten er nifs, de sendte rykninger i ned i ryggmargen min!”
 
 

Det Betales på The Cavern

 


Counterfeit Stones

Fra midnatt var det konsert på stamhotellet Adelphi. Her opptrådte blant annet norske Det Betales ( www.betales.com  ). De var med for 7. gang og trives veldig bra i Liverpool. Responsen var god og Betales gjorde gode konserter under festivalen. Kanskje mer rocka og aggressiv i stilen enn tidligere ganger.

LIPA er blitt hjemsted for den årlige Beatles auksjonen i Liverpool. Mange ”rare” objekter som går til forbausende høye priser. 320 Beatles artikler alt fra nye magasiner som gikk for £ 12.50 til en signert billett-kupong fra september 1963 som ble solgt for £2900!
Denne auksjonen med disse høye prisene er vel beviset på Beatles sin popularitet. Noe som viste de til tider ville bud var artikkel nr 70. Dette var en porselenstallerk med Beatles-motiv fra 1964. Under transporten til auksjonslokalet var den blitt knust i mange biter. Allikevel gikk den for £ 25- og det var uten lim!

Om ettermiddagen kunne man dra til Cavern eller Chavasse Park for å oppleve musikk. Chavasse Park er parkområdet mellom City Center og Albert Dock. Her var det satt opp utescene og med et flott grønt amfi er dette en bra plass for å oppleve ekte levende musikk. Lørdagens concert var viet en slags hvem er best konkurranse. Beatles vs Stones var temaet og her stilte det ypperste innen hver sjanger: Counterfeit Stones  og Rocks Off fra Sverige sto for Stones-musikken og Australian Beatals og tyske Johnny Silver gjorde Beatles show. Hvem var best? Jeg syntes i alle fall svenske Rocks Off imponerte med solid Stones Rock!

Om kvelden var det konsert på Royal Court og her presentertes ”Beatles Solo years” De 4 ypperste kopistene sto for en solid konsert for de som liker den slags. Den som imponerte mest var kanskje kanadiske Chris Tassone. Utseendemessig var han en klone av Ringo og det musikalske showet var det heller ingenting å si på!
Fra midnatt var det helsvensk på Adelphi. Lenny Paine , Liverpool  og Rocks Off –alle svenske- gjorde det de kunne for å holde i gang festivaldeltakerne. Disse tre gruppene er svært populære i Liverpool, noe som også skyldes deres høye musikalske nivå.

Søndag er Beatles Convention Day under festivalen. Fra kl 12 er hele hotellet omgjort til Beatles-arena. I hovedloungen finner man alle som har noe å selge. I tre rom spilles live Beatles-musikk. Det finnes et videorom og diverse andre møterom. Av salgbare Beatles-artikler ser det ut som det øker år for år. Det er ganske ufattelig hvor mye som kan omsettes, og for de som ønsker å utvide samlingen kan de raskt gå med et par månedslønner! Videorommet har alltid noe nytt og spennende å by på. Keith Badman er kjent for å ha verdens mest omfattende Beatles-video samling. I år bød han på The Rutles, Beatles i Australia og Pauls siste turne i USA. Det mektigste var en video han hadde satt sammen for å hylle George. Den besto av hele hans karriere fram til remixingen av ”All things Must Pass”. Mange private personlige opptak. Det var begeistret og rørende jubel etter denne seansen.
 
 

Mark Lewisohn signerer for undertegnde


Pete Best signerer sin bok "The Beatles - From the Beginning"

 


The Bootleg Beatles var et av høydepunktene

 

 

 


Beatles museet "The Beatles Story" hadde en hilsningsvegg for George Harrison

 

Blant gjestene på intervjurommet dette året var bl.a. Georges søster Louise, Paul Saltzman og Mark Lewisohn. Mark er den som kjenner Beatles historie best på denne planeten og viste seg å være en reflektert og beskjeden mann.

Han har bl.a. gjennomgått alle opptak som finnes med The Beatles i hvelvene hos EMI. Av mange spørsmål som ble besvart var han ganske klar på følgende: John Lennon mente han ikke hadde noen god sangstemme. Derfor dubbet han ofte stemmen. På spørsmål om hvor god vokalist han var, svarte Lewisohn: Den beste! Mye bedre enn Elvis. På spørsmål om hvorfor Pete Best ble sparket var han også klar: Pete Best var ingen god trommeslager. Hør innspillingen av Love Me Do med Pete på trommer. Her hører dere at noe ikke funker og det er trommingen til Pete!

I naborommet satt Pete Best og signerte sin nye bok: ”The Beatles – The True beginning”. Det var lang rekke av personer som ville ha boken signert.

Jeg overhørte en samtale mellom en kvinne som ville ha signaturen og Pete:
-Du Pete jeg må få en skikkelig klem. Du var min favoritt av The Beatles, men jeg torde aldri spørre om en klem da jeg var ung. Jeg var blant de som gikk i tog for deg når du sluttet og en klem fra deg nå vil fortsatt gjøre meg lykkelig!”
Boken gikk også unna. For øvrig hadde Pete bandet med seg og uansett hvor han spilte var det store menneskemengder som stilte opp for å se og høre den mest Liverpooltrofaste Beatlesmedlem.
Fra midnatt av var det Unplugged festival og det ble nesten frokost før alle hadde gått og lagt seg!
Mandagen var det Matthew Street Festival. Dette er en gå-ut-og-høre-musikk-dag for alle folk i og rundt Liverpool. Mellom 300 og 400.000 mennesker ute i gatene og parkene. Over 200 band på puber, klubber, barer og restauranter pluss 5 utescener. Og alt gratis! Fra kl 12 til 21 yret det av folk i sentrum og Matthew strett var omtrent uframkommelig. Dette er en fantastisk dag og jeg unner flere å oppleve dette! De 6 utescenene hadde som forklarte musikkstilen som ble fremført: sixties, seventies, eighties, nineties og The Beatles.

Om kvelden var det avslutningskonsert på Royal Court. Her kunne man høre det som har rykte på seg for å være verdens ledende Beatles-kopi band – The Bootleg Beatles. De kjørte gjennom hele Beatles karriere og det med bravur! Høydepunktet var nok da de framsto i Sgt. Pepper kostymer og fremførte sanger fra Beatles mest kreative periode. Bandet fikk da med seg et 8 manns orkester og den musikalske framføringen var eksellent!
Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle oppleve I am the Walrus fremført så nær originalen med autentiske instrumenter! Om kvelden var det avskjedskonsert på Adelphi. VIP-party kalte de ballet og for de som orket kunne man høre live Beatles musikk til de små timer.

På dagtid ble det bl.a. plass til sightseeing i Liverpoolområdet. Penny Lane, Strawberry Field og alle andre kjente Beatlesteder er obligatorisk. Et besøk på Beatles Story i Albert Dock er også alltid en opplevelse som rører.
I år var det satt av et område for å hylle George Harrison. Ved siden av et bilde var der en hel vegg med personlige hilsener. Skrivesaker og kulørt papir var lagt fram og mange svært personlige hilsener var hengt opp på veggen.


For de som ville ha med seg alt, ble de siste konserter holdt i the Cavern tirsdag fra middag til midnatt. Selve avskjedskonserten ble holdt i the Cavern med British Export og Overtures. Overtures går for å være det beste 60-talls kopi bandet i England og det beviste denne kvelden. Folk tok farvel med hverandre dansende til musikk gjort kjent av the Byrds, Kinks, Hollies, Band, Creedence, Zombies og alle andre kjente toner fra det tiåret som publikum var kommet for å hylle.
For de som hadde nå ikke hadde fått med seg stor nok musikkdose vil nok aldri få behovet dekket. Neste år treffes mange igjen sammen med nye fjes som stadig dukker opp.
Etter 3 dager hjemme var også min hørsel på plass igjen.