Rio de Janeiro

     Bilder fra Rio

Rio de Janerio er en by i den brasilianske delstaten med samme navn. Byen har anslagsvis 6 150 000 (2004) innbyggere og er den nest største i Brasil, etter São Paulo. Rio de Janeiro er kjent for Kristusstatuen på Corcovado, fjelltoppen Pão de Açúcar (Sukkertoppen) samt nasjonalparken Floresta da Tijuca. Byen har også mange flotte strender, hvor de mest kjente er Copacabana, Ipanema, Barra da Tijuca og Leme. Byen er også kjent for sine slumområder, kalt favelaer, og sitt karneval. Rio er også fødebyen for musikkstilen bossa nova.
Den første vestlige oppdagelsen av Rio de Janeiro skjedde den 1. januar 1502. Da seilte en portugisisk ekspedisjon ledet av André Conçalves inn Guanabara-bukta. Han trodde at bukta var munningen av en elv og døpte den Rio de Janeiro (Januarelva). I 1555 etablerte franskmennene en militær garnison nær Pão de Açúcar. Portugiserne fikk senere kontroll over området og grunnla byen den 1. mars 1565 under navnet «São Sebastião de Rio de Janeiro.» Utviklingen av byen gikk relativt sakte frem til 1763 da byen overtok som hovedstad etter Salvador i Bahia. I 1808 søkte João VI av Portugal tilflukt i Rio etter at Napoleon hadde invadert Portugal. Frem til 1821 fungerte Rio som hovedstad for Portugal og hele det portugisiske koloniimperiet. Byen var Brasils hovedstad frem til 1960 da Brasilia overtok denne rollen. I dag er turisme er svært viktig inntekstkilde for byen.

 

Fotball er en svært viktig sport i Rio. De største fotballklubbene er: Botafogo, Flamengo, Fluminense og Vasco da Gama. I byen ligger også den store stadionen Maracaná.
Andre populære sportsdispliner er strandvolleyball, futsal og strandfotball. Surfing, fjellklatring og capoeira er også vanlig.
I Rio de Janeiro ligger racerbanen «Autodromo Nelson Piquet» som er oppkalt etter den brasilianske racerføreren Nelson Piquet.

Fra Wikipedia