Intervju med Donovan
 

 

 

Donovan Official Home Site


Dette året samlet Beatles Week i Liverpool alle de kjente 60-talls merseybeat-bandene med Swinging Blue Jeans og Searchers i spissen. Til tross for dette var nok Donovan hovedartisten. Festivalsjef Bill Hackly hadde jobbet i mange år for å prøve å få Donovan til festivalen. Donovan hadde et nært og personlig vennskap til The Beatles og samarbeidet også musikalsk. Vi kan nevne stikkord som Hurdy Gurdy Man, Yellow Submarine, India, All You Need Is Love og Allan Klein. Blant annet korer Paul på Mellow Yellow.

Hans konsert med høy forventningsfaktor på Empire Theatre lørdag kveld ble en fin musikalsk opplevelse. Han sang sine kjente sanger og fortalte lune historier mellom de klassiske visene. Blant annet fortalte han om når Paul McCartney kom på besøk til hans leilighet i Edgware Road en søndag formiddag. Donovan var opptatt med sine egne komposisjoner da Paul fortalte at han jobbet med en sang som han manglet et vers på. Donovan brukte da fem minutter på å skrive et av versene på Yellow Submarine. Ikke den største lyrikken Donovan har skrevet, men klassisk er den blitt.
Men besøket hadde også en annen side. Mens Donovan satt og pratet med Paul, ringte det på døren. Donovan gikk ut og en hissig politimann sto utenfor. Paul ble også interessert og kom i døren for å se hva som foregikk. Da politimannen fikk se Paul ble tonen en annen.
- Er det Paul McCartney? spurte den uniformerte.
Paul kunne bekrefte hans antakelse.
- Er det din bil som er parkert i denne bilfrie gaten? Paul nikket.
- Med motoren i gang, dørene på vidt gap og høylytt musikk?
Paul kunne bekrefte det hele.
- Lån meg nøkkelen så skal jeg finne en egnet parkeringsplass for deg, svarte den nå så hyggelige politimannen.
- Det var forskjellen på å være Donovan og det å være medlem av the Beatles fortalte Donovan med en humoristisk undertone.
Donovan som er bokaktuell med sin biografi, hadde mange andre små anekdoter å meddele sitt lydhøre publikum denne kvelden.

Senere på kvelden traff jeg Donovan på ”American bar” på Adelphi Hotell i Liverpool. Å gå for å treffe sine fans i baren på festival- hotellet tyder på at Donovan ikke er besatt av stjernenykker.
- John Lennon snakket mye om Norge, fortalte Donovan i det han nikker godkjennende til mitt svar på hans spørsmål hvor jeg kommer fra.
– Han var opptatt av det landet som var befolket med flinke sjøfolk og flotte damer!
- Han skrev til og med en sang om Norge, sier Donovan med et smil om munnen. Han tenkte på Norwegian Wood som han mente viste at John hadde et forhold til Norge. At visen handlet om et svært personlig sidesprang syntes også Donovan var typisk Lennon.
– Jeg bor i Irland nå og elsker folket, landet og livet. Norge er et av de land jeg gjerne vil besøke. Å komme til en fiskerlandsby i Norge og å treffe folk der som lever av naturen, er noe jeg ville sette stor pris på.

Donovan kunne også fortelle at George Harrison hadde prøvet å lære ham å spille sitar.
Det gikk ikke så godt. På spørsmål om George var en god sitar- spiller svarte Donovan at det var han ikke i stand til å bedømme.
- Men dersom du hører på steelgitar- spillingen på hans soloplater er han suveren.
George spiller steelgitar som ingen andre. Det tror jeg skyldes hans befatning med indiske instrumenter.
Donovan så fortsatt ut til å ha tro på de gamle idealene fra 60-tallet. Sammen med bl.a. Beatles, Bob Dylan og mange av de andre forbildene, fikk han formidlet troen på at kjærlighet, fred og musikken kunne redde verden. Han syntes å fortsatt ha tro på at disse verdiene fortsatt er gyldige. Dersom man viser kjærlighet og tro på mennesket vil jorden bli et bedre sted å tilbringe livet på er hans enkle budskap.
- Don’t be a stranger man. Contact me whenever you want, var hans avskjeds melding etter at han hadde signert sin nyutgitte bok jeg hadde kjøpt tidligere på dagen.
Mitt personlige møte med Donovan var et høydepunkt under årets festival.

At John Lennon var opptatt av Norge, skyldes nok at han brukte flere år av sitt liv til å forsøke å oppspore sin ukjente halvsøster. Uten å lykkes. I 1998 sto hun fram. Hun het Ingrid Pedersen.
19. juni 1945 fødte Julia Lennon en datter, som hun kalte Victoria Elizabeth Lennon. Da hadde hun allerede en fire år gammel sønn, John. Victoria ble adoptert bort til den norske sjømannen Peder Pedersen og hans engelske kone Margaret, som ga sin datter det nye navnet Lillian Ingrid Maria Pedersen.
Siden 1966 hadde Ingrid Pedersen visst hvem hun var søsteren til. Likevel hadde hun holdt seg i skyggen av respekt for adoptivmoren.
John Lennon ble klar over Ingrids eksistens omtrent da Beatles fikk sitt gjennombrudd, og leide private etterforskere i både Storbritannia og Norge i et helhjertet forsøk på å finne henne. Han skrev også en sang om henne, «You've got to hide your love away».

Søndag var Donovan intervjuobjekt hos Mark Lewinson i konferanserommet på festivalen. Her kunne han fortelle om sitt nære vennskap med the Beatles som bl.a. førte ham til India og noen musikalske forbrødringer. Under intervjuet tok Donovan fram gitaren og sang et ekstra vers av Hurdy Gurdy Man. Dette verset hadde George Harrison skrevet til ham. Donovan syntes verset var for dårlig og hadde ikke tatt det med på plateinnspillingen.
Donovan hadde mye å fortelle, men avslørte ikke noen sensasjoner. Mark Lewisohn prøvde å få Donovan til å fortelle om meditasjonsturen til India og den misstemning som oppsto når den ene etter den andre reiste hjem. Donovan ville ikke inn på hva det skyltes eller sverte noen av de som deltok.
Donovan sin posisjon som en av de store britiske artistene i det 20. århundre ble bekreftet ved hans besøk på festivalen.
Besøket ble avsluttet med salg og signering av hans bok. Det var ikke alle som hadde fått sitt personlige møte kvelden før!